Det finns en rad olika kaffedrycker där ute, varav Lungo och Americano är två av dem. Dessa två drycker tenderar att blandas ihop och många funderar därför vad det är som egentligen skiljer dem åt. Detta reder vi ut i denna artikel.
Lungo, även kallat Caffé Lungo, är en italiensk kaffedryck som börjat bli allt populärare i Sverige och andra europeiska länder. Men vad är det då som är så speciellt med denna dryck?
När man ska tillreda en Lungo gör man det i en espressomaskin. Till skillnad från en traditionell espresso så tillreds denna dryck med en större mängd vatten, vanligtvis dubbelt så mycket än som i en traditionell espresso.
Som exempel tar en vanlig espresso mellan 18-30 sekunder att tillreda och dra, medan en Lungo kan ta upp till en minut. När man tillsätter mer vatten och ökar extraktionstiden förändras även smakerna drastiskt. Och det är alltså detta som ger Lungo sin karaktäristiska smak.
Americano, även kallat Caffé Americano, har även den börjat ploppa upp på allt fler caféer. Namnet antyder att denna kaffedryck skulle komma från Amerika men så är faktiskt inte fallet. Istället är det italienarna som står bakom denna dryck. Caffé Americano betyder nämligen amerikanskt kaffe på italienska.
Historien om denna dryck har sin början under andra världskriget, då amerikanska soldater spädde ut sin espresso med hett vatten för att få ett kaffe som var mer likt det man var van vid där hemma. Det är alltså detta som är utmärkande för en Americano, man tillsätter hett vatten i en vanlig espresso.
För att summera det hela kan Lungo beskrivas som en lång espresso, i vilken man tillsätter mer vatten under tillredningen och därigenom ökar extraktionstiden.
I en Americano spär man istället ut en espresso med hett vatten i efterhand, vilket ger en betydligt mildare smak i jämförelse med det förstnämnda alternativet. Smakerna i en Lungo är således starkare och aningen bittrare.
Vill du fördjupa dina kunskaper och lära dig fler spännande drycker, kan du med fördel spana in vår tidigare artikel där vi listar olika kaffedrycker.