Nyheter & Media

Koffein i kaffe - så fungerar det

Skriven av John Doe | Mar 15, 2024 10:13:13 AM

En kopp kaffe smakar underbart på morgonen – men hur hälsosamt är det med koffein i stora mängder? Och hur mycket koffein är det i en kopp kaffe?

 

Vi berättar om vad vi vet och vad den senaste forskningen visar om kaffe och koffein. Allt för att du ska kunna njuta av ditt kaffe.

Hur mycket koffein är det i en kopp kaffe?

 

Enligt Livsmedelsverket innehåller en kopp vanligt bryggkaffe (15 centiliter) cirka 100 milligram koffein. Detta går att jämföra med en burk energidryck (25 centiliter) som oftast innehåller omkring 80 milligram koffein, eller en burk coladryck (33 centiliter) som ofta innehåller 30-50 milligram koffein.

 

Hur påverkar koffein kroppen?

Ja, vad är det egentligen som händer i kroppen när vi får i oss koffein? Blir man verkligen pigg av kaffe?

Det vi vet är att koffein motverkar adenosin. Adenosin är en signalsubstans i vårt centrala nervsystem som utsöndras från våra celler under dagen. Funktionerna är inte helt klarlagda men det vi vet är att adenosin gör oss trötta och utsöndras extra mycket vid hårt arbete.

Koffeinet binder de receptorer i kroppen som är avsedda för adenosin. Signalerna som normalt gör oss trötta uteblir och vi känner oss piggare än vanligt – fram tills det att koffeinet bryts ner.

 

Hur många koppar kaffe per dag?

Ungefär 3 koppar kaffe om dagen är lagom. Det motsvarar det rekommenderade intaget av koffein – vilket är 300 milligram per dag. Vissa energidrycker kan innehålla så mycket som 500 milligram koffein i en burk, och bör undvikas av personer med hjärtrytmrubbningar. Däremot är det näst intill omöjligt för en fullt frisk person att bli förgiftad av koffein.

 

Varför får vissa personer yrsel av kaffe?

Om du väger 80 kilo behöver du dricka cirka 16 koppar kaffe för att få en lindrig koffeinförgiftning. Det motsvarar 20 milligram koffein per kilo. Men för vissa personer räcker det med mindre än så för att känna av biverkningar som illamående och yrsel. Om du får yrsel av kaffe bör du se över din konsumtion eller rådfråga din doktor.

 

Hoppa över ditt morgonkaffe

När ska man då dricka sitt kaffe? Många av oss behöver en kopp kaffe för att komma igång på morgonen. Vi kvicknar till och det blir enklare att fokusera. Men nu visar forskningen att du bör hoppa över just morgonkaffet.

Mellan klockan 8 och 9 på morgonen är nivåerna av kroppens stresshormon kortisol som högst. Kortisol gör att koffeinet får sämre effekt och du ökar risken för att bli beroende av koffein.

Istället bör du vänta med din första kopp kaffe till mellan 09:30 och 11:30 på förmiddagen. Då är kortisolnivåerna som lägst i kroppen och koffeinet får bäst effekt. Läs mer för att få maximal effekt av ditt morgonkaffe.

 

Hur länge verkar koffein?

Alla har vi hört någon tacka nej till kaffe på eftermiddagen – på grund av sömnsvårigheter. Men är detta en myt eller finns det någon sanning i det?

 

Så här fungerar det – det är dina gener som styr hur länge koffeinet stannar i din kropp. Därför tar det olika lång tid för olika människor innan koffeinet lämnar kroppen. Men om du har sömnproblem ska du undvika att dricka kaffe under sen eftermiddag/kväll.

När man pratar om olika substanser i kroppen används ofta begreppet halveringstid – den tid det tar för kroppen att göra sig av med hälften av substansen. För koffein är halveringstiden runt 4-5 timmar. Efter 8-10 timmar är det då cirka 25 procent kvar.

 

Vilket kaffe är nyttigast?

Av alla kaffesorter är ekologiskt kaffe det mest hälsosamma eftersom det inte är besprutat. Men även själva bryggmetoden avgör vilket kaffe som är nyttigast. Allra nyttigast är att brygga kaffe med ett kaffefilter, eftersom det filtrerar bort de små mängder av skadliga ämnen som kan finnas i kaffe.

 

Enligt en forskningsstudie som Times hänvisar till kan även själva rostningen på kaffet vara avgörande för kaffets hälsoeffekter. Ljusrostat kaffe har visat sig innehålla högre halter av antioxidanter än mörkrostat kaffe. Däremot innehåller de ungefär lika mycket koffein.

 

Vilket kaffe är bäst för magen?

Många med magproblem upplever att kaffe bara gör problemen värre. Men det finns kaffe som är mer eller mindre bra mot din mage. Och tvärtemot vad många tror är inte koffeinfritt kaffe bättre än till exempel en espresso. Mörkrostat kaffe och framförallt espresso har visat sig vara mer skonsamt mot magen än till exempel ljusrost eller koffeinfritt kaffe.

Detta eftersom substansen N-methylpyridium (NMP) har visat sig motverka just irritation i magen. NMP utvecklas bara när kaffet rostas vilket innebär att mörkrostat kaffe kan innehålla dubbelt så höga nivåer av den magvänliga ingrediensen.

 

Det här händer om du slutar med kaffe

Om du slutar med kaffe eller glömmer bort att dricka din dagliga kopp är det vanligt med irritation, huvudvärk och svängningar i humöret. Du kan också få koncentrationssvårigheter då din kropp är van vid det centralstimulerande koffeinet. Efter några dagar kommer du att må bättre, dina tänder blir vitare och du blir antagligen också lugnare eftersom koffein är pulshöjande.

 

Faktaruta: Nordbor dricker mest kaffe i världen

Redan för 2000 år sedan började människan dricka kaffe i Etiopien och därifrån spred sig både drycken och kaffebusken – först till den arabiska halvön och senare till Turkiet. Svenskarna började inte dricka kaffe före 1600-talet, men i dag är vi tillsammans med finländarna de största kaffekonsumenterna i världen. En av förklaringarna sägs vara vårt mörka vinterhalvår och bristen på ljus.

På många svenska företag är kaffepauser viktiga delar av arbetslivet, och ger både en chans till ro och återhämtning under arbetsdagen. Att ses vid kaffemaskinen ger också chans att prata avslappnat med våra kollegor.