Enligt en undersökning som genomförts på uppdrag av Naturvårds- och Livsmedelsverket häller svenska hushåll årligen ut cirka 224 000 ton flytande mat och dryck i avloppet. Av dessa består majoriteten av kaffe och te, vilket gör vår älskade dryck till en riktig miljö- och avloppsbov. Låt oss därför berätta mer om hur vi tillsammans kan arbeta för att minska kaffemängderna som hälls ut i avloppet!
224 000 ton mat och dryck i avloppet
Under 2014 genomförde SMED – på uppdrag av Naturvårds- och Livsmedelsverket – en undersökning som sedermera fick det talande namnet ”Mängd mat och dryck via avloppet”. Syftet med studien var att få en ökad kunskap och insikt om den mat och dryck som vi svenskar häller ut i avloppet, via exempelvis diskhon.
Av de dryga 224 000 ton mat och dryck som årligen hälls ner i avloppet står kaffe och te för nästan 40 procent, följt av mejeriprodukter som utgör 25 procent av svinnet. Den fullständiga fördelningen ser ut på följande sätt:
Källa: Naturvårdsverket
Varför är detta viktigt att belysa?
Att belysa svinn av denna typ är viktigt av många anledningar. Dels för att det påverkar såväl energianvändningen och råvaruförbrukningen som utsläppen på ett mycket negativt sätt, parallellt som vår matproduktion står för en betydande del av den globala miljöpåverkan.
Låt oss ta kaffet som exempel. För att producera de kaffebönor som krävs för att brygga en enda kopp kaffe går det åt stora mängder vatten samt även mycket ved eller olja under torkningsprocessen. Till detta tillkommer också långväga transporter som bidrar till ökade utsläpp.
Med andra ord resurser som går till spillo varje gång det hälls ner i diskhon hemma eller på jobbet. Bara genom att minska den mat och dryck som årligen spolas ned i avloppet skulle vi alltså kunna bidra till att minska vår energianvändning, råvaruförbrukning och våra utsläpp.
Fyra tips för att minska kaffesvinnet
1. Brygg inte mer kaffe än vad som behövs. Om du använder bryggare på jobbet, skaffa gärna en kaffeautomat istället, då kan var och en brygga en kopp vid behov och du riskerar inte att behöva slänga det som inte går åt.
Fortfarande inte övertygad? Läs då vår tidigare artikel ”5 anledningar att skaffa en kaffeautomat på jobbet”.
2. Fyll inte på din kopp med mer kaffe än vad du planerar att dricka upp. Ta istället mindre kaffe och en påtår ifall det behövs. I en kaffeautomat kan du dessutom själv bestämma hur stor mängd kaffe du vill ha i din kopp.
3. Släng kaffesumpen i komposten eller fundera på om den kan användas till något annat. Kanske som extra näring till växterna?
4. Kaffe som man glömt dricka och som svalnat smakar utmärkt att göra en kall kaffedrink på. Kolla exempelvis in vår smakexperts recept på en god kaffedrink – Kaffe Créme Brulée.