Te är en populär dryck i såväl hemmet som på arbetsplatsen. Men hur gör man egentligen för att förbereda sitt te på bästa sätt? Olika tesorter kräver nämligen olika typer av temperaturer.
För en mer uppiggande kopp te, öka mängden teblad och låt det dra kortare tid. På kvällen kan det vara fördelaktigt att använda en något mindre mängd te och låta det dra under en längre tid för en god natts sömn. Använd alltid färskt och kallt vatten eftersom det är nyckeln för att framhäva tebladens smaker. Teer med småblad ger en mer intensiv färg och smak eftersom de har fler brottytor på varje bit, vilket ger mer smak.
Om ditt te har dragit för länge och blivit beskt, tillsätt lite mjölk för att neutralisera smaken. Hårt vatten kan minska teets smak och orsaka grumlighet.
När du använder en tekula eller tång, fyll dem endast till hälften eftersom tebladen utvidgar sig när de kommer i kontakt med vatten och behöver plats för att utveckla sin fulla smak. Undvik att vrida ur tepåsen eftersom det kan frigöra garvsyra och ge en bitter smak.
Rooibos är en av de tesorter som kräver en hög bryggtemperatur.
Bryggrad: 100°C
Dosering av te: 1 tsk per kopp
Låt dra i: 3–5 minuter
Svart te är även den en av de tesorter som kräver en hög bryggtemperatur.
Bryggrad: 95–100°C
Dosering av te: 1 tsk per kopp
Låt dra i: 3–5 minuter
Grönt te kräver inte lika varmt vatten som Rooibos och svart te.
Bryggrad: 75–85°C
Dosering av te: 1 tsk per kopp
Låt dra i: 1–3 minuter
Vitt te har en liknande bryggrad som grönt te.
Bryggrad: 70–85°C
Dosering av te: 2–3 tsk per kopp
Låt dra i: 2–5 minuter
Gult te har även den en liknande bryggrad som grönt och vitt te.
Bryggrad: 70–80°C
Dosering av te: 1 tsk per kopp
Låt dra i: 2–3 minuter