Kan kaffe bli gammalt?

Kan kaffe bli gammalt? Det är en fråga som många ställer sig. Här tänkte vi därför försöka reda ut alla frågetecken om huruvida kaffe kan bli gammalt eller inte.

Kan öppnat kaffe bli gammalt? 

De flesta kaffeförpackningar har en hållbarhetstid på ett år.  Så länge kaffet förvaras i sin obrutna originalförpackning har det oftast en betydligt längre hållbarhet än så. Detta eftersom det är packat utan syre.

 

Genom åren har det gjorts flertalet tester på kaffe som förvarats i sin obrutna originalförpackning längre än det utgångna datumet. Resultatet? Det har inte varit något fel på kaffet. 

 

Direkt när du öppnar förpackningen och kaffet exponeras för syre, temperaturförändringar och ljus, börjar kaffets fetter och eteriska oljor att härskna. Detta leder till att det sakta men säkert tappar sin ursprungliga smak och fräschör.

 

Svaret på frågan är således ”ja, öppnat kaffe kan bli gammalt”.

Exakt hur länge det tar kan däremot variera beroende på en rad olika omständigheter såsom typ av kaffe och förhållanden under förvaringen. Vanligtvis tar det även väldigt länge innan det blir så pass gammalt att det är odrickbart. Det främsta tecknet på att kaffet är gammalt är avsaknaden av smak.

 

För att förhindra att kaffet tappar sina härliga smakaromer gäller det att förvara det på rätt sätt. Detta kan lära dig mer om i vår tidigare artikel om kaffeförvaring.

 

Kan kokat kaffe bli gammalt?

Om du kokar upp kaffe och låter det stå på plattan ett par timmar, märker du snabbt att det får en smak som är mer bitter och jordig än den som fanns när kaffet var nybryggt. En smak som de flesta inte uppskattar och därav undviker att dricka kaffet.

 

Låter du kaffet stå en eller flera dagar i kannan kan det givetvis bli gammalt och odrickbart, om än det inte innebär någon fara för livet att dricka.

 

Svaret på frågan är således ”ja, kokat kaffe kan bli gammalt”.